Ciasto Słodki Amant to pyszny deser na herbatnikach przekładany masą budyniową z masłem orzechowym i masą z bitej śmietany, mascarpone i cukierków czekoladowych. Jest zaskakująco pyszne i ładnie prezentuje się na stole. Moi goście nawet nie zorientowali się, że jest to ciasto bez pieczenia, herbatniki kakaowe wzięli za biszkopt.
Składniki na Ciasto Słodki Amant:
Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka każdy)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 50 g masła orzechowego
Masa michałkowa:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 200 g cukierków michałki
Dodatkowo:
- około 600 g herbatników kakaowych
- 100 g uprażonych płatków migdałów
Przygotowanie
Przygotowujemy masę budyniową. Około 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło orzechowe wraz miękkim masłem przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Przygotowujemy masę michałkową. Cukierki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy starte cukierki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm) układamy warstwę herbatników. Dużą łyżkę masy michałkowej odstawiamy na potem. Resztę masy michałkowej dzielimy na dwie części. Na dwie części dzielimy również masę budyniową. Masy wykładamy naprzemiennie, przekładając je herbatnikami. Na ostatniej warstwie herbatników rozsmarowujemy łyżkę masy michałkowej odstawionej wcześniej i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zastygły.
Zostaw odpowiedź