Wędliny

Musztardowa szynka gotowana w rękawie – pyszna wędlina na kanapki

Musztardowa szynka gotowana w rękawie do pieczenia jest bardzo prosta do zrobienia, a wychodzi smaczna, aromatyczna i idealnie krucha. Robi się ją też bardzo szybko, jednak należy pamiętać, że po przygotowaniu marynaty, mięso najlepiej odstawić przynajmniej na dwa dni, aby się zamarynowało.

Takie domowe wędliny są najlepsze, gdyż wiemy, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Są też o wiele smaczniejsze od tych kupionych w sklepie – w sam raz na pyszne kanapki ze świeżym chlebem, masłem i pomidorem czy innymi ulubionymi dodatkami. Taka miękka i soczysta szynka sprawdzi się również znakomicie na świątecznym stole.

 

Składniki na musztardową szynkę gotowaną w rękawie:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka soli peklowej
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżeczka majeranku
  • po dużej szczypcie pieprzu czarnego i ziołowego

 

Przygotowanie

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy kawałki zbędnego tłuszczu i nakłuwamy głęboko w kilku miejscach wykałaczką. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól peklową, musztardy, majeranek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso, które wkładamy do rękawa do pieczenia. Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki na około 48 godzin.

Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (licząc od momentu zagotowania się wody). Do wody może przedostać się część marynaty, ale nie przejmujemy się tym. Po godzinie garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia.

Musztardowa szynka gotowana w rękawie – pyszna wędlina na kanapki

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny przygotowane bez szynkowaru:

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Pieczony boczek na ostro

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago