Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora
Surówka z kalafiora to bardzo prosty przepis na smaczną przekąskę z surowego kalafiora z dodatkiem ogórków konserwowych, kopru i majonezu, którą można podać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy też burgerów wegetariańskich. Do tej pory nie jadłam kalafiora na surowo, więc podchodziłam do niej dość sceptycznie, ale bardzo nam zasmakowała. Jest chrupiąca, dość wyrazista w smaku, z wyczuwalną nutą czosnku. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji fit, zrezygnujcie z majonezu. Taką surówkę polecam wypróbować nawet jak nie lubicie gotowanego kalafiora, gdyż na surowo ma on zupełnie inny smak, trochę przypominający kalarepę.
Kalafior ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę, koper siekamy. Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kalafior przekładamy do miski, dodajemy ogórki, koper i sos czosnkowy. Przyprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można jeść od razu, ale najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…