Rolada ziemniaczana z pieczarkami to proste bezmięsne danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa zamiast zwykłych ziemniaków, albo jako samodzielne danie w towarzystwie jakiegoś sosu np. czosnkowego, jogurtowego czy pomidorowego. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże rolady, które z powodzeniem wystarczą na obiad na dwa dni. Na drugi dzień rolada świetnie smakuje, kiedy pokroi się ją w plastry, które podsmaża się na maśle.
Składniki na roladę ziemniaczaną z pieczarkami (2 duże sztuki):
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
- 2 szklanki mąki pszennej (260 g)
- 2 łyżki oleju
- 700 g pieczarek
- duża cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, tłuczemy tłuczkiem na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką i jednolitą masę.
Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy dwa prostokątne płaty papieru do pieczenia. Na każdym z nich układamy po połowie ciasta ziemniaczanego i mokrymi rękami formujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto nakładamy równomiernie po połowie pieczarek. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Rolady zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy je przez 40 minut, następnie przecinamy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż rolady się zarumienią.
Zostaw odpowiedź