Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z pora i selera naciowego jest smaczna, chrupiąca i dość wyrazista w smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, sosów czy smażonych ryb. Robi się ją bardzo szybko i nie jest skomplikowana. Taką surówkę można przygotowywać przez cały rok, gdyż składniki zawsze są dostępne. Jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można przygotować od razu jej większą ilość.
Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. Zasypujemy go około 1/3 łyżeczki soli, mieszamy, lekko ugniatając ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Łodygi selera również kroimy w cienkie plastry. Jabłko obieramy, przekrawamy na cztery części wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez i szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie. Surówkę schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…