Dania główne

Zapiekanka bolońska – bez wcześniejszego gotowania makaronu

Zapiekanka bolońska z makaronem i mięsem mielonym to prosty przepis na obiad, który wymaga minimum pracy i przygotowań. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni. Jak dla mnie najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy makaron wchłonie cały płyn. Można ją wtedy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.

Składniki na zapiekankę bolońską (około 6 porcji):

  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • cebula
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu (dałam z kurczaka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

 

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy ze sobą surowy makaron, surowe mięso mielone, ser żółty, cebulę i czosnek. W osobnej misce mieszamy passatę z bulionem, cukrem i przyprawami.

Makaron z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy go passatą z bulionem. Całość nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę. Jeśli zauważymy, że w tym czasie wierzch się zbytnio przypieka, całość można wymieszać łyżką. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Zapiekanka bolońska – bez wcześniejszego gotowania makaronu

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki z makaronem:

Zapiekanka makaronowa z twarogiem i boczkiem – prosty i pyszny przepis

Pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i serem

Makaronowa zapiekanka z warzywami

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie serowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago