Zapiekanka bolońska – bez wcześniejszego gotowania makaronu
Zapiekanka bolońska z makaronem i mięsem mielonym to prosty przepis na obiad, który wymaga minimum pracy i przygotowań. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni. Jak dla mnie najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy makaron wchłonie cały płyn. Można ją wtedy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy ze sobą surowy makaron, surowe mięso mielone, ser żółty, cebulę i czosnek. W osobnej misce mieszamy passatę z bulionem, cukrem i przyprawami.
Makaron z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy go passatą z bulionem. Całość nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę. Jeśli zauważymy, że w tym czasie wierzch się zbytnio przypieka, całość można wymieszać łyżką. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki