Zapiekanka bolońska – bez wcześniejszego gotowania makaronu
Zapiekanka bolońska z makaronem i mięsem mielonym to prosty przepis na obiad, który wymaga minimum pracy i przygotowań. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni. Jak dla mnie najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy makaron wchłonie cały płyn. Można ją wtedy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy ze sobą surowy makaron, surowe mięso mielone, ser żółty, cebulę i czosnek. W osobnej misce mieszamy passatę z bulionem, cukrem i przyprawami.
Makaron z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy go passatą z bulionem. Całość nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez godzinę. Jeśli zauważymy, że w tym czasie wierzch się zbytnio przypieka, całość można wymieszać łyżką. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki