Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami
Ciasto Zagadka Marlenki to pyszne kruche ciasto z dodatkiem miodu przełożone powidłami śliwkowymi i masą kajmakową, z suszonymi owocami i czekoladą na wierzchu. Ciasto jest pyszne, dość słodkie (ale nieprzesłodzone) i rozpływające się w ustach. Jest to wariacja na temat tradycyjnego, czeskiego ciasta Marlenka, składającego się z miodowych blatów przełożonych masą budyniową z kajmakiem, które również w Polsce jest bardzo popularne.
Blaty miodowe:
Masa kajmakowa:
Dodatkowo:
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto dzielimy na 3 równe części, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy pierwszą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 12-13 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pieczemy drugi i trzeci blat ciasta.
Do miski przekładamy mascarpone i kajmak. Miksujemy za pomocą robota kuchennego do powstania jednolitej masy.
Dwa blaty ciasta smarujemy najpierw powidłami śliwkowymi, następnie 1/3 masy z mascarpone i kajmakiem. Blaty nakładamy na siebie. Do 1/3 masy kajmakowej, która pozostała wsypujemy suszone owoce i mieszamy łyżką. Masę nakładamy na ostatni blat ciasta i układamy go na górze.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Witam serdecznie, czy masa z mascarpone i kajmaku zgęstnieje,bo po wymieszaniu ma konsystencję śmietany?
Masa powinna być gęstsza niż śmietana.