Wędliny

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami to bardzo szybki i prosty przepis na pyszne i efektowne danie ze schabem w roli głównej. Można go od razu po upieczeniu pokroić w grube plastry i podać w towarzystwie ziemniaków, sosu i surówki na wykwintny obiad lub poczekać, aż wystygnie i pokroić na kanapki czy świąteczną deskę wędlin. Mięso jest kruche, delikatne i aromatyczne. Śliwki dodają mu lekko słodkiej nuty.

Schab ze śliwką to danie, które będzie ciszyć się powodzeniem na świątecznym stole i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

 

Składniki na roladę ze schabu z wędzonymi śliwkami:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • czubata łyżka powideł śliwkowych
  • około 100 g śliwek wędzonych
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • papryka ostra, sól, pieprz
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Schab myjemy i rozkrawamy wzdłuż na pół zostawiając około 3 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Powstanie duży płat mięsa, który rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Oprószamy go przyprawami z obu stron i odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę (a najlepiej na 12 godzin).

Schab smarujemy z wierzchniej strony powidłami i rozprowadzamy równomiernie wędzone śliwki. Mięso ciasno zawijamy w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków. Roladę można związać sznurkiem, aby się nie rozpadła. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladę obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, zaczynając od strony z łączeniem.

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy do niego pół szklanki wody. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50 minut pod przykryciem, następnie jeszcze około 15 minut bez przykrycia.

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina

Zobacz inne przepisy na dania ze schabu:

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami – obiad w 25 minut

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…

19 godzin ago

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

7 dni ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

1 tydzień ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 tygodnie ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

2 tygodnie ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

3 tygodnie ago