Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem
Śledzie po karkonosku z groszkiem i serem to przepis na pyszną i szybką do zrobienia warstwową sałatkę śledziową. Trochę przypominają popularne śledzie „pod pierzynką”, ale nie dodajemy buraków. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję: święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, urodziny czy spotkanie za znajomymi. Ładnie prezentują się na stole i świetnie smakują. Taki półmisek śledzi przygotowuje się w 15 minut i powstaje z kilki prostych składników, które kupicie w każdym sklepie.
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypior drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Do miski przekładamy groszek, cebulę, ogórki i jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Na płaskim półmisku układamy śledzie. Na nie wykładamy sałatkę w groszkiem. Całość posypujemy serem żółtym i szczypiorem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Świetny przepis, w takim wydaniu śledzi jeszcze nie robiłam.