Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem
Śledzie po karkonosku z groszkiem i serem to przepis na pyszną i szybką do zrobienia warstwową sałatkę śledziową. Trochę przypominają popularne śledzie „pod pierzynką”, ale nie dodajemy buraków. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję: święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, urodziny czy spotkanie za znajomymi. Ładnie prezentują się na stole i świetnie smakują. Taki półmisek śledzi przygotowuje się w 15 minut i powstaje z kilki prostych składników, które kupicie w każdym sklepie.
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypior drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Do miski przekładamy groszek, cebulę, ogórki i jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Na płaskim półmisku układamy śledzie. Na nie wykładamy sałatkę w groszkiem. Całość posypujemy serem żółtym i szczypiorem.
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
View Comments
Świetny przepis, w takim wydaniu śledzi jeszcze nie robiłam.