Przekąski

Śledzie w sosie musztardowym – prosty i szybki przepis

Śledzie w sosie musztardowym to proste i błyskawiczne do zrobienia danie, które można podać na świątecznym czy imprezowym stole. Są dość wyraziste w smaku, z dominującą nutą musztardy. W lodówce wytrzymają na pewno 3-4 dni – dłużej nie próbowałam, bo wcześniej zdążyliśmy je skonsumować. Są bardzo smaczne – o ile lubicie musztardę i śledzie.

Do tej sałatki śledziowej można wykorzystać śledzie z solanki lub już zaprawione w occie lub oleju – w zależności które wam bardziej smakują. Potem wystarczy wymieszać je z cebulą i sosem musztardowym na bazie śmietany i majonezu. Całość dobrze odstawiać na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły, ale jeśli zaczniecie jeść je od razu też będą dobre.

Składniki na śledzie w sosie musztardowym:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 180 g śmietany 12%
  • czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • około 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy

 

Przygotowanie

Filety śledziowe, jeśli są słone, moczymy w zimnej wodzie przez 4-8 godzin. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć.

Cebule kroimy w piórka, posypujemy solą, ugniatamy dłonią i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie płuczemy ją na sitku i suszymy na ręczniku papierowym.

W dużej mice mieszamy ze sobą śmietanę, majonez, musztardy, miód, curry i kurkumę. Do sosu dodajemy śledzie i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Śledzie w sosie musztardowym – prosty i szybki przepis

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika


Najlepsze śledzie w śmietanie

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago