Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami
Bułeczki gyros to pyszne drożdżowe bułki z farszem z piersi kurczaka w przyprawie do gyrosa, pieczarek i kukurydzy. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jej podać z sosem czosnkowym albo dodatkową porcją ketchupu. Takie bułki świetnie sprawdzą nadają się do wzięcia ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Farsz:
Dodatkowo: jajko do posmarowania, oregano
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy kolejnych kilka minut. Kurczaka z cebulą przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w kostkę, aż odparuje z nich woda i zaczną nabierać złotego koloru. Składniki odstawiamy do wystudzania. W misce mieszamy ze sobą kurczaka, pieczarki i kukurydzę. Dodajemy ketchup i przyprawy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 2 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 2. Z jednej takiej części formujemy 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 12-15 cm.
Na środek każdego placka nakładamy po czubatej łyżce farszu, następnie dokładnie zalepiamy brzegi i formujemy lekko spłaszczone kulki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut z trybie góra-dół, aż bułki lekko zbrązowieją. Podajemy na ciepło lub zimno.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…