Dania główne

Knedle z mięsem mielonym – przepis na domowe kluski z ziemniaków

Knedle z mięsem mielonym to bardzo prosty przepis na pyszne kluski ziemniaczane, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku. Ponieważ są nadziewane mięsem są bardzo treściwe i można je podać jako samodzielne danie albo tylko z jakąś surówką.

 

Składniki na knedle z mięsem mielonym (około 28 sztuk):

  • 750 g ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • duża szczypta soli

 

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe)
  • cebula
  • 3 łyżki mleka
  • sól pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odstawiamy na około 10 minut, żeby lekko przestygły. Po tym czasie mielimy je w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól. Całość wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż nabierze lekko brązowego koloru. Cebulę wraz z mięsem studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy.

Na oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki jak na kopytka, kroimy je na kawałki długości około 4 cm. Z każdego kawałka formujemy okrągły, płaski placek na środek którego nakładamy łyżeczkę farszu. Końce placka zlepiamy i formujemy kulkę, która powinna mieć wielkość mniej więcej orzecha włoskiego.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę partiami po 8-10 sztuk. Gotujemy je przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.

Knedle z mięsem mielonym – przepis na domowe kluski z ziemniaków

 

Zobacz inne przepisy na kluski z ziemniaków:

Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

Ziemniaczane kluski ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago