Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka
Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące to prosty przepis na pyszną, rozgrzewającą domową kartoflankę. Zupa jest treściwa i sycąca, ale też niezbyt ciężka, gdyż nie dajemy do niej wieprzowiny, tylko wędzonego kurczaka. Najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy aromat wędzonki przeniknie do zupy. Do jej przygotowania można wykorzystać pozostały bulion z niedzielnego rosołu.
Taka zupa sprawdzi się zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym, kiedy nie ma już sezonowych warzyw, a gorąca i pożywna zupa, to coś co chętnie zjemy w chłodny dzień. Świetnie smakuje podana z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na łyżeczce oleju na złoty kolor. W tym czasie do garnka wlewamy bulion i wkładamy kurczaka oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie wszystkie składniki wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego ziemniaki pokrojone w kostkę oraz gotową mrożoną włoszczyznę pokrojona w paski, lub świeże warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Znowu gotujemy tym razem do miękkości ziemniaków.
Mięso oddzielamy od kości i skór i kroimy na małe kawałki. Mięso i pieczarki dorzucamy do zupy. Dodajemy również śmietanę, sól, pieprz i majeranek. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 8-10 minut.
Po podaniu można posypać posiekanym szczypiorem.
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…