Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka
Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące to prosty przepis na pyszną, rozgrzewającą domową kartoflankę. Zupa jest treściwa i sycąca, ale też niezbyt ciężka, gdyż nie dajemy do niej wieprzowiny, tylko wędzonego kurczaka. Najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy aromat wędzonki przeniknie do zupy. Do jej przygotowania można wykorzystać pozostały bulion z niedzielnego rosołu.
Taka zupa sprawdzi się zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym, kiedy nie ma już sezonowych warzyw, a gorąca i pożywna zupa, to coś co chętnie zjemy w chłodny dzień. Świetnie smakuje podana z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na łyżeczce oleju na złoty kolor. W tym czasie do garnka wlewamy bulion i wkładamy kurczaka oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie wszystkie składniki wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego ziemniaki pokrojone w kostkę oraz gotową mrożoną włoszczyznę pokrojona w paski, lub świeże warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Znowu gotujemy tym razem do miękkości ziemniaków.
Mięso oddzielamy od kości i skór i kroimy na małe kawałki. Mięso i pieczarki dorzucamy do zupy. Dodajemy również śmietanę, sól, pieprz i majeranek. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 8-10 minut.
Po podaniu można posypać posiekanym szczypiorem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…