Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Prosty przepis na zupę ogórkową.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 kiszone ogórki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 skrzydełka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 20 min, zbierając pianę. Obieramy warzywa, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy aż będą miękkie. Następnie ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 10 minut. ¼ szklanki wywaru mieszamy ze śmietaną i dodajemy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.

ogorkowa

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: