Przekąski

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza robi się bardzo szybko, a smakują rewelacyjnie. Są świetną propozycją na przekąskę na ciepło podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem upiec w piekarniku, gdyż najlepiej smakują na świeżo. Sprawdzą się również idealnie podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych, gdyż korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, które można kupić w każdym większym sklepie.

Zapiekanki z ciasta francuskiego można podać z ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym, ale nam najlepiej smakują bez niczego. Możecie też zmodyfikować składniki, jakie nakładacie na ciasto francuskie, w zależności od tego co macie w lodówce, np. zamiast salami świetnie sprawdzi się szynka lub kindziuk. Można też dodać podsmażone pieczarki lub kukurydzę. Takie zapiekanki są dobrym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki.

 

Składniki na zapiekanki z ciasta francuskiego:

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
  • 50 g salami
  • pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • garść oliwek zielonych
  • ketchup
  • 100 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Salami kroimy w cienkie plastry, pomidora również. Paprykę kroimy w paski, oliwki przekrawamy na pół. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na równej wielkości kwadraty o boku około 15 cm. Brzegi kwadratów zawijamy do środka i lekko dociskamy. Kwadraty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym kwadracie rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu. Układamy salami, pomidora, paprykę i oliwki. Na końcu posypujemy serem żółtym.

Blaszkę z zapiekankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez 20 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

 

Zobacz inne przepisy z ciastem francuskim na słono:

Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami – obiad w 25 minut

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…

1 dzień ago

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

1 tydzień ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

1 tydzień ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 tygodnie ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

2 tygodnie ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

3 tygodnie ago