Przekąski

Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy – super przekąski

Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy to pyszne przekąski z ciasta drożdżowego z farszem jak na pizzę w środku. Są tak smaczne, że znikają o wiele szybciej niż się je robi. Świetnie sprawdzą się na pikniku, wyciecze, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Można je również zaserwować jako przekąski na imprezie. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Składniki na trójkąty drożdżowe o smaku pizzy:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 opakowanie suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • jajko rozmiar S
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju (60 ml)

 

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
  • mała papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oliwek (60 g)
  • cebula czerwona
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa kebab-gyros

 

Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę ciepłego mleka i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Składniki odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy do nich oliwki pokrojone w plastry, odsączoną kukurydzę, ser starty na tarce oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Całość mieszamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypujemy je mąką. Nożem wycinamy kwadraty o boku około 15 cm. Na środek każdego nakładamy po sporej łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek.

Trójkąty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, aby nieco podrosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez około 25 minut (aż zaczną lekko brązowieć).

Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy – super przekąski

Zobacz inne wariacje na temat pizzy:

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica

Calzone – pizza w kształcie pieroga

Pizza na placku ziemniaczanym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

16 godzin ago

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

3 dni ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

6 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago