Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy – super przekąski
Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy to pyszne przekąski z ciasta drożdżowego z farszem jak na pizzę w środku. Są tak smaczne, że znikają o wiele szybciej niż się je robi. Świetnie sprawdzą się na pikniku, wyciecze, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Można je również zaserwować jako przekąski na imprezie. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Farsz:
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę ciepłego mleka i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Składniki odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy do nich oliwki pokrojone w plastry, odsączoną kukurydzę, ser starty na tarce oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypujemy je mąką. Nożem wycinamy kwadraty o boku około 15 cm. Na środek każdego nakładamy po sporej łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek.
Trójkąty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, aby nieco podrosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez około 25 minut (aż zaczną lekko brązowieć).
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…
Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…