Ciasta i desery

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Babka czekoladowa to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Z tego przepisu baba wychodzi bardzo konkretna: ciężka i wilgotna. Wszystkim wielbicielom czekolady z pewnością zasmakuje. Polana roztopioną czekoladą, to prawdziwe niebo w gębie.

Zazwyczaj babki są dla mnie zbyt suche i zawsze popijam je kawą lub herbatą. Tutaj nie ma takiego problemu. Dostajemy kawałek porządnego czekoladowego ciasta, który z pewnością zaspokoi ochotę na słodkie.

Składniki babkę czekoladową:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • szklanka cukru (180 g)
  • 1/2 szklanki mleka (120 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 jajka rozmiar L
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (najlepiej gorzka, może też być mleczna)
  • 6 łyżek mleka

 

Przygotowanie

Masło, cukier, mleko i kakao przekładamy do małego garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa, która będzie lekko bulgotać. Masę odstawiamy do wystudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Formę do babki (moja ma średnicę około 24 cm u góry) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Babkę można również upiec w keksówce. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne wyjmujemy je z formy, przewracamy do góry nogami i oblewamy polewą czekoladową.

Polewę czekoladową robi się bardzo prosto: czekoladę i mleko podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu powstania jednolitej masy.

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

 

Zobacz inne przepisy na ciasta wielkanocne:

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Babka piaskowa

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

2 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

4 dni ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

5 dni ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

1 tydzień ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

2 tygodnie ago