Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę
Babka czekoladowa to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Z tego przepisu baba wychodzi bardzo konkretna: ciężka i wilgotna. Wszystkim wielbicielom czekolady z pewnością zasmakuje. Polana roztopioną czekoladą, to prawdziwe niebo w gębie.
Zazwyczaj babki są dla mnie zbyt suche i zawsze popijam je kawą lub herbatą. Tutaj nie ma takiego problemu. Dostajemy kawałek porządnego czekoladowego ciasta, który z pewnością zaspokoi ochotę na słodkie.
Polewa czekoladowa:
Masło, cukier, mleko i kakao przekładamy do małego garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa, która będzie lekko bulgotać. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Formę do babki (moja ma średnicę około 24 cm u góry) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Babkę można również upiec w keksówce. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne wyjmujemy je z formy, przewracamy do góry nogami i oblewamy polewą czekoladową.
Polewę czekoladową robi się bardzo prosto: czekoladę i mleko podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu powstania jednolitej masy.
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…