Ciasto Słomiana Wdowa – wyjątkowy biszkopt z musem brzoskwiniowym
Ciasto Słomiana Wdowa to wyjątkowy smakołyk, pyszny i ładnie prezentujący się na stole, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego masą z mleka w proszku i musem brzoskwiniowym. Z pewnością zachwyci waszych gości i domowników.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że masa dobrze zastygnie i ciasto będzie dobrze się kroiło.
Biszkopt:
Mus brzoskwiniowy
Masa z mleka w proszku:
Poncz:
zaparzona kawa
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty, 100 g czekolady lub cukierków czekoladowych
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy mus brzoskwiniowy. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem na gładką masę. Do brzoskwiń dodajemy przestudzoną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę i mieszamy.
Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Blaty biszkoptu nasączamy gorzką kawą (opcjonalnie można na nich rozsmarować dżem porzeczkowy, jeśli lubicie jak coś wam przełamuje słodki smak). Na spodnim rozsmarowujemy 3/4 masy z mleka w proszku. Na niej układamy biszkopty. Następnie ostrożnie wylewamy mus brzoskwiniowy i nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu z mleka w proszku i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…