Wegetariańskie

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Jajka wiosenne to pyszna przekąska z jajek na twardo podanych w sosie majonezowym ze świeżymi warzywami. Robi się ją bardzo szybko, a bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. Takie lekkie danie świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole, albo na grillu.

Przepis na jajka wiosenne jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić nowalijki i wymieszać z sosem. Potem wszystko układamy na półmisku, tworząc bardzo ładną i efektowną kompozycję, która będzie ozdobą niejednego stołu. Takie jajka w smaku przypominają chłodnik z ogórków i rzodkiewek, podane zostały tylko w trochę innej formie.

Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać jajka z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 0 lub1). Są one smaczniejsze, lepsze jakościowo, a poza tym kury, które je znoszą są mają możliwość poruszania się po wybiegu, co zwiększa jakość ich życia.

Składniki na jajka wiosenne (na jeden średniej wielkości półmisek):

  • 5 jajek rozmiar L
  • kilka liści sałaty masłowej
  • pół ogórka szklarniowego albo jeden gruntowy
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kefiru (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie studzimy je, obieramy i przekrawamy na pół. Ogórka i oczyszczone rzodkiewki kroimy w drobne paski. Szczypior siekamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Do miski wlewamy kefir, majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie do sosu dodajemy rzodkiewki, ogórka i połowę szczypioru. Mieszamy jeszcze raz.

Na płaskim półmisku układamy sałatę, na niej warzywa z sosem. Na nich układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą szczypioru. Jajka są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Zobacz inne przepisy na przystawki z jajek:

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Jajka faszerowane szynką i papryką

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago