Wegetariańskie

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Jajka wiosenne to pyszna przekąska z jajek na twardo podanych w sosie majonezowym ze świeżymi warzywami. Robi się ją bardzo szybko, a bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. Takie lekkie danie świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole, albo na grillu.

Przepis na jajka wiosenne jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić nowalijki i wymieszać z sosem. Potem wszystko układamy na półmisku, tworząc bardzo ładną i efektowną kompozycję, która będzie ozdobą niejednego stołu. Takie jajka w smaku przypominają chłodnik z ogórków i rzodkiewek, podane zostały tylko w trochę innej formie.

Do przygotowania potrawy najlepiej wykorzystać jajka z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 0 lub1). Są one smaczniejsze, lepsze jakościowo, a poza tym kury, które je znoszą są mają możliwość poruszania się po wybiegu, co zwiększa jakość ich życia.

Składniki na jajka wiosenne (na jeden średniej wielkości półmisek):

  • 5 jajek rozmiar L
  • kilka liści sałaty masłowej
  • pół ogórka szklarniowego albo jeden gruntowy
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kefiru (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie studzimy je, obieramy i przekrawamy na pół. Ogórka i oczyszczone rzodkiewki kroimy w drobne paski. Szczypior siekamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Do miski wlewamy kefir, majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie do sosu dodajemy rzodkiewki, ogórka i połowę szczypioru. Mieszamy jeszcze raz.

Na płaskim półmisku układamy sałatę, na niej warzywa z sosem. Na nich układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą szczypioru. Jajka są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Zobacz inne przepisy na przystawki z jajek:

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Jajka faszerowane szynką i papryką

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago