Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na oleju jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a wychodzi wysokie, mięciutkie i puszyste. W sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. W innym czasie rabarbar można zastąpić: borówkami, brzoskwiniami, wiśniami, malinami czy innymi owocami.
Jeśli macie większą ilość domowników czy gości, proponuję od razu zrobić jej na dużej blaszce z podwójnej porcji, gdyż ciasto z rabarbarem znika w mgnieniu oka.
Wystarczy dobrze ubić jajka na jasną i puszystą masę, następnie dodać resztę składników w podanej poniżej kolejności. Ciasto wykładamy na blaszkę, a na nim układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Całość zajmie maksymalnie 20 minut. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy niecałą godzinę. Po przestudzeniu ciasto jest gotowe.
Jeśli zostanie wam kawałek na drugi dzień to najlepiej nakryć je ściereczką, aby nie wyschło i odstawić w zacienione miejsce. Jeśli macie zamiar przechowywać je dłużej, to włóżcie je do jakiegoś zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki. Wtedy będzie dobre nawet przez 4-5 dni.
Kruszonka:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewamy przez sito. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 7-8 minut. Następnie wsypujemy cukier i jeszcze minutę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy cienką stróżką olej. Następnie dodajemy po łyżce mąki. Ucieramy tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-55 minut (do “suchego patyczka”).
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak
Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…