Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia
Ciasto Malowana Lala to prawdziwy hit letnich deserów! Nie dość, że pięknie i efektownie wygląda, to jeszcze bosko smakuje. Z powodzeniem może zastąpić lody w upalne dni. Jogurtowa pianka w połączeniu z truskawkami w galaretce i biszkoptami tworzy idealną kompozycję. Ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka, zwłaszcza, że ciasto jest leciutkie i orzeźwiające.
Ciasto musi być trzymane w lodówce, wyjmujemy je tylko tuż przed podaniem. Spokojnie wytrzyma 4-5 dni, ale wątpię, aby aż tyle czasu mogło się uchować.
Warstwa truskawkowa:
Warstwa jogurtowa:
Dodatkowo:
Najpierw rozpuszczamy galaretki. Dwa opakowania w 0,5 l gorącej wody, a dwa w 300 ml. Galaretki odstawiany do ostudzenia.
Kiedy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne, truskawki myjemy, usuwamy im szypułki i miksujemy blenderem na gładką masę. Truskawki mieszamy z galaretkami rozpuszczonymi w pół litra wody. Odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby lekko stężały.
Na dnie blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty, na nie wylewamy ostrożnie połowę truskawek z galaretką. Blaszkę wkładamy do lodówki na 10 minut.
W tym czasie 350 g śmietany ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Większą połowę odstawiamy. Do mniejszej dodajemy jogurt grecki i jeszcze chwilę ubijamy na małych obrotach. Następnie, cały czas miksując wlewamy powoli 300 ml płynnej, ale zimnej galaretki. Masę wkładamy do lodówki na 3-4 minuty.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nią połowę masy jogurtowej. Na niej układamy biszkopty. Jeśli masa jest jeszcze zbyt luźna, ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na kilka minut. Jeśli jest już dość sztywna, od razu wylewamy resztę galaretki z truskawkami. Na koniec wykładamy drugą część masy truskawkowej.
Większą część bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne pasy na wierzchu tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia
Jagielnik na zimno z truskawkami
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…