Artykuły

Co można zrobić z truskawek? Zobacz najlepsze przepisy na ciasta i desery.

W Polsce szczyt sezonu na truskawki trwa od końca maja do początku lipca. Są wtedy najbardziej słodkie, soczyste i pachnące. Mamy więc w sumie tylko miesiąc, aby nacieszyć się tymi pysznymi owocami, które większość z nas uwielbia. Istnieją również odmiany, które owocują nawet do września, ale ceny poza szczytem sezonu zazwyczaj są już sporo wyższe.

Truskawki są na szczęście niskokaloryczne (w 100 g jest tylko 30 kcal!), więc można się nimi zajadać do woli bez wyrzutów sumienia. Ponadto są bogate w witaminę C i K, a także w potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają również sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Nic, tylko cieszyć się tymi jednymi z najpyszniejszych owoców, póki możemy!

Jak przechowywać truskawki?

Jeśli chcemy zachować truskawki na dłużej, najlepiej trzymać je w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku bez zamknięcia. Na pewno nie zamykaj ich w plastikowych woreczkach! Owoce też najlepiej umyć i pozbawić szypułek dopiero tuż przed podaniem, gdyż woda sprawia, że robią się bardziej gąbczaste, a szypułki pozwalają dłużej zachować świeżość.

 

Z czym podawać truskawki?

Najprostszy i najsmaczniejszy deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem, to rozgniecione widelcem truskawki wymieszane ze śmietaną i cukrem. Prawdziwe niebo w gębie, którego przygotowanie zajmie jedynie kilka minut. W wersji mniej kalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem.

Również kompot z truskawek nie ma sobie równych, a żeby go zrobić wystarczy tylko umyć i pozbawić truskawki szypułek, włożyć je do garna, zalać wodą i dodać cukier. Następnie całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.

Jeśli jednak szukacie potrawy nieco bardziej „ambitnej” poniżej znajdziecie spis sprawdzonych przepisów na różne słodkości z tymi pysznymi owocami, które możecie podać na podwieczorek do kawy czy poczęstować nimi gości.

Co można zrobić z truskawek?

Przepisy z truskawkami:

Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Puszyste ciasto z truskawkami

Twarogowe placuszki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Kukurydziane naleśniki z truskawkami

Pyszne kruche ciasto z owocami i bezą

Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago