Dania główne

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym i pieczarkami to prosty i niewymagający wiele pracy pomysł na pyszne danie, które można podać na obiad czy kolację. Jeśli lubicie kalafiora, to z pewnością przypadnie wam do gustu.

Z czym podać zapiekanego kalafiora nadzianego mięsem mielonym?

Danie można jeść bez żadnych dodatków, ale świetnie smakuje z sosem składającym się z: 2 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbków, czosnku, łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki curry i szczypty soli i pieprzu. Taki sos świetnie do niego pasuje.

Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej treściwe, można dodać do niego pieczone ziemniaki. Mizeria z ogórków lub ogórki małosolne też będą dobrym dodatkiem.

 

Składniki na zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

     

Farsz:

  • 200 g mięsa mielonego (dałam wołowe, ale wieprzowe lub drobiowe też może być)
  • jajko
  • średniej wielkości cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa suszone pomidory

 

Przygotowanie

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pieczarki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Kalafior myjemy. Odcinamy mu łodygi z liśćmi i wycinamy głąba. Środek kalafiora wypełniamy farszem. Następnie warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy curry.

Kalafior wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika

 

Zobacz inne przepisy z kalafiorem w roli głównej:

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone

Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Kotlety kalafiorowe

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago