Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika
Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym i pieczarkami to prosty i niewymagający wiele pracy pomysł na pyszne danie, które można podać na obiad czy kolację. Jeśli lubicie kalafiora, to z pewnością przypadnie wam do gustu.
Danie można jeść bez żadnych dodatków, ale świetnie smakuje z sosem składającym się z: 2 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbków, czosnku, łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki curry i szczypty soli i pieprzu. Taki sos świetnie do niego pasuje.
Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej treściwe, można dodać do niego pieczone ziemniaki. Mizeria z ogórków lub ogórki małosolne też będą dobrym dodatkiem.
Farsz:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pieczarki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Kalafior myjemy. Odcinamy mu łodygi z liśćmi i wycinamy głąba. Środek kalafiora wypełniamy farszem. Następnie warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy curry.
Kalafior wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…