Dania główne

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym i pieczarkami to prosty i niewymagający wiele pracy pomysł na pyszne danie, które można podać na obiad czy kolację. Jeśli lubicie kalafiora, to z pewnością przypadnie wam do gustu.

Z czym podać zapiekanego kalafiora nadzianego mięsem mielonym?

Danie można jeść bez żadnych dodatków, ale świetnie smakuje z sosem składającym się z: 2 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbków, czosnku, łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki curry i szczypty soli i pieprzu. Taki sos świetnie do niego pasuje.

Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej treściwe, można dodać do niego pieczone ziemniaki. Mizeria z ogórków lub ogórki małosolne też będą dobrym dodatkiem.

 

Składniki na zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

     

Farsz:

  • 200 g mięsa mielonego (dałam wołowe, ale wieprzowe lub drobiowe też może być)
  • jajko
  • średniej wielkości cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa suszone pomidory

 

Przygotowanie

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pieczarki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Kalafior myjemy. Odcinamy mu łodygi z liśćmi i wycinamy głąba. Środek kalafiora wypełniamy farszem. Następnie warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy curry.

Kalafior wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym – pyszne danie z piekarnika

 

Zobacz inne przepisy z kalafiorem w roli głównej:

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone

Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Kotlety kalafiorowe

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago