Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek
Pasta jajeczna z pieczarkami i serkiem kanapkowym jest pyszna i aromatyczna. Jeśli znudziły wam się standardowe kanapki z szynką i serem, to warto ją wypróbować. Robi się ją dość szybko – wystarczy pół godziny – i nie jest wcale skomplikowana. Wystarczy ugotować i pokroić jajka, podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą, a następnie wszystko wystudzić i wymieszać ze sobą.
Standardowo pastą smarujemy pieczywo. Na wierzch takich kanapek można ułożyć pomidora i ogórka korniszonowego, a całość posypać szczypiorem czy kiełkami.
Pastę można również wykorzystać do posmarowania tortilli. Posmarowany placek zwijamy w rulon, wkładamy do lodówki na pół godziny i mamy świetną przekąskę na lunch do pracy czy wycieczkę.
Jeśli natomiast szukacie szybkiej przekąski na imprezę, pastą wystarczy posmarować krakersy. Na wierzchu takich kanapeczek można ułożyć małe pikle.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki i całość smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
Serek kanapkowy mieszamy z jogurtem, majonezem, musztardą i przyprawami. Dodajemy ostudzone jajka i pieczarki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Pastę przekładamy do miseczki, nakrywamy i schładzamy przez pół godziny w lodówce.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…