Wszystkie Przepisy

Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

Pasta jajeczna z pieczarkami i serkiem kanapkowym jest pyszna i aromatyczna. Jeśli znudziły wam się standardowe kanapki z szynką i serem, to warto ją wypróbować. Robi się ją dość szybko – wystarczy pół godziny – i nie jest wcale skomplikowana. Wystarczy ugotować i pokroić jajka, podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą, a następnie wszystko wystudzić i wymieszać ze sobą.

Z czym podać pastę jajeczną z pieczarkami?

Standardowo pastą smarujemy pieczywo. Na wierzch takich kanapek można ułożyć pomidora i ogórka korniszonowego, a całość posypać szczypiorem czy kiełkami.

Pastę można również wykorzystać do posmarowania tortilli. Posmarowany placek zwijamy w rulon, wkładamy do lodówki na pół godziny i mamy świetną przekąskę na lunch do pracy czy wycieczkę.

Jeśli natomiast szukacie szybkiej przekąski na imprezę, pastą wystarczy posmarować krakersy. Na wierzchu takich kanapeczek można ułożyć małe pikle.

 

Składniki na pastę jajeczną z pieczarkami:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g pieczarek
  • 2 nieduże cebule
  • 130 g serka kanapkowego naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki i całość smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.

Serek kanapkowy mieszamy z jogurtem, majonezem, musztardą i przyprawami. Dodajemy ostudzone jajka i pieczarki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Pastę przekładamy do miseczki, nakrywamy i schładzamy przez pół godziny w lodówce.

Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

 

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:

Szybka pasta kanapkowa – pyszne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago