Ciasto Stefania Stracciatella bez pieczenia to pyszny, szybki do zrobienia, mało skomplikowany, ale za to efektowny przysmak, który można podać na deser do popołudniowej kawy. Jest to znana większości stefanka z masą grysikową, ale wzbogacona o bitą śmietanę z kawałkami czekolady na wierzchu.
Jak przygotować ciasto Stefania Stracciatella bez pieczenia?
Rozpoczynamy od ugotowania kaszy manny, którą wykładamy na blaszkę i przekładamy herbatnikami. Kiedy masa grysikowa ostygnie, ubijamy śmietanę i rozsmarowujemy ją na wierzchu. Ciasto jest gotowe!
Składniki na ciasto Stefania Stracciatella bez pieczenia:
Masa grysikowa:
- 1 litr mleka 2%
- 170 g kaszy manny (szklanka)
- 200 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- około 400 g herbatników kakaowych
- 400 g śmietany 30%
- łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka kakao
Przygotowanie
Mleko, masło, kakao i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na nie wylewamy połowę gorącej kaszy, następnie znowu herbatniki, kasza i na końcu herbatniki. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce lub miksujemy w rozdrabniaczu. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i wsypujemy cukier puder i czekoladę. Wlewamy również zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Bitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy i wierzch posypujemy startą kakao. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Zostaw odpowiedź