Dania główne

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana to bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny. Jest to danie jarskie, ale jeśli chcecie, można wrzucić do niej kawałek podsmażonej kiełbasy, boczku czy piersi z kurczaka.

Zapiekankę z ziemniakami można podać jako samodzielne danie albo w towarzystwie ulubionej surówki np. z kapusty lub buraczków, bądź jako dodatek do pieczonego mięsa czy kotletów.

Jak przygotować kryzysową zapiekankę ziemniaczaną?

Jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga tylko kilku tanich składników, które można znaleźć w sklepach o każdej porze roku. Wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach, następnie obrać je i pokroić w plastry. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego razem z podsmażoną cebulą, groszkiem, rozbełtanymi jajkami i serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut i gotowe.

 

Składniki na kryzysową zapiekankę ziemniaczaną (4 porcje):

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 cebule
  • pół szklanki groszku (mrożony lub konserwowy)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • kawałek sera żółtego (dałam wędzony)
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się. Studzimy je, tak aby można było ich dotknąć, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oleju lub masła na złoty kolor. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z mlekiem i przyprawami.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy połowę plastrów ziemniaków, na nie nakładamy cebulę i groszek. Następnie układamy drugą połowę ziemniaków, całość zalewamy jajkami, a na wierzchu układamy plastry sera żółtego.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 25 minut z termoobiegiem.

 

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago