Dania główne

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana to bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny. Jest to danie jarskie, ale jeśli chcecie, można wrzucić do niej kawałek podsmażonej kiełbasy, boczku czy piersi z kurczaka.

Zapiekankę z ziemniakami można podać jako samodzielne danie albo w towarzystwie ulubionej surówki np. z kapusty lub buraczków, bądź jako dodatek do pieczonego mięsa czy kotletów.

Jak przygotować kryzysową zapiekankę ziemniaczaną?

Jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga tylko kilku tanich składników, które można znaleźć w sklepach o każdej porze roku. Wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach, następnie obrać je i pokroić w plastry. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego razem z podsmażoną cebulą, groszkiem, rozbełtanymi jajkami i serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut i gotowe.

 

Składniki na kryzysową zapiekankę ziemniaczaną (4 porcje):

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 cebule
  • pół szklanki groszku (mrożony lub konserwowy)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • kawałek sera żółtego (dałam wędzony)
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się. Studzimy je, tak aby można było ich dotknąć, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oleju lub masła na złoty kolor. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z mlekiem i przyprawami.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy połowę plastrów ziemniaków, na nie nakładamy cebulę i groszek. Następnie układamy drugą połowę ziemniaków, całość zalewamy jajkami, a na wierzchu układamy plastry sera żółtego.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 25 minut z termoobiegiem.

 

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago