Toskański gulasz z kurczaka i warzyw to pyszne i zdrowe danie, które można podać na sycący, a zarazem lekki obiad dla całej rodziny. Robi się go szybko i nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić na patelnię. Całość zajmie około 40 minut.
Z czym podać toskański gulasz z kurczaka i warzyw?
Potrawę można jeść bez żadnych dodatków, ale też świetnie sprawdzi się kawałek chleba czy bagietki. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwy posiłek, danie można podać z pieczonymi ziemniakami albo ryżem czy makaronem.
Składniki na toskański gulasz z kurczaka i warzyw (4 porcje):
- 500 g piersi z kurczaka
- średniej wielkości marchew
- mała cukinia
- szklanka fasolki szparagowej (mrożona lub świeża)
- cebula
- 2 papryczki papperoni
- szklanka passaty pomidorowej
- pół szklanki wody
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek suszony
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki przekrój na pół, wybierz nasiona i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój w plastry. Fasolce odetnij końcówki i pokrój na kawałki długości około 5 cm.
Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z kurczakiem i cebulą. Smaż przez około 10 minut, następnie podlej wodą i passatą pomidorową. Dodaj cukier i przyprawy. Całość wymieszaj i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zostaw odpowiedź