Dietetyczne

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw to pyszne i zdrowe danie, które można podać na sycący, a zarazem lekki obiad dla całej rodziny. Robi się go szybko i nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić na patelnię. Całość zajmie około 40 minut.

Z czym podać toskański gulasz z kurczaka i warzyw?

Potrawę można jeść bez żadnych dodatków, ale też świetnie sprawdzi się kawałek chleba czy bagietki. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwy posiłek, danie można podać z pieczonymi ziemniakami albo ryżem czy makaronem.

 

Składniki na toskański gulasz z kurczaka i warzyw (4 porcje):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • średniej wielkości marchew
  • mała cukinia
  • szklanka fasolki szparagowej (mrożona lub świeża)
  • cebula
  • 2 papryczki papperoni
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek suszony

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj cebulę pokrojoną w piórka.

Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki przekrój na pół, wybierz nasiona i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój w plastry. Fasolce odetnij końcówki i pokrój na kawałki długości około 5 cm.

Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z kurczakiem i cebulą. Smaż przez około 10 minut, następnie podlej wodą i passatą pomidorową. Dodaj cukier i przyprawy. Całość wymieszaj i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad
Zobacz inne przepisy na obiad z dużą ilością warzyw:

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad

Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą

Wegetariański gulasz warzywny

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago