Ciasto Pana Obrażalskiego to przepyszny smakołyk bez pieczenia, który przygotujecie błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Jest tak smaczny, że nie można przestać go jeść. Połączenie słonych krakersów i orzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę.
Jak przygotować Ciasto Pana Obrażalskiego?
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem, żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem.
Składniki na ciasto Pana Obrażalskiego:
- 250 g krakersów
- 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
- 80 g żurawiny
- 80 g rodzynek
Przygotowanie
Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała.
Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:
Ciasto Oferma bez pieczenia w 15 minut – nawet dziecko je przygotuje
Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia
Szybkie ciasto Snikers na krakersach
Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut
Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia
Dla pewności…w przepisie jest mowa o krakersach, takich solonych? Nie o herbatnikach?
Tak, jest napisane krakersy, a nie herbatniki…
A skąd nazwa ciasta? 😁😁😁
Z głowy 😉
Witam . Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej ? Czy krakersy nie będą za miękkie ? Pozdrawiam
Tak, można zrobić ciasto wcześniej, będzie nawet lepsze. Krakersy zmiękną, ale tak powinno być.
Bardzo dziękuję . Pozdrawiam