Ciasta i desery

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Najprostsze ciasto z jabłkami jest mięciutkie, puszyste i zarazem wilgotne. Można je zrobić dosłownie w 5 minut w jednej misce, a potem tylko upiec w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość i wilgotność, ale ponieważ jest pyszne, pewnie zazwyczaj długo nie postoi. Taki domowy jabłecznik można przygotować do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości nie tylko jesienią, ale przez cały rok, bo jabłka w Polsce zawsze są dostępne.

Jak zrobić najprostsze ciasto z jabłkami?

Wystarczy wymieszać osobno suche i mokre składniki, następnie połączyć je i dodać jabłka. Tak powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Prościej się nie da!

Składniki na najprostsze ciasto z jabłkami:

  • 480 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki)
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 220 ml oleju (niepełna szklanka)
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 3 duże jabłka

 

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich jogurt, olej i ekstrakt zapachowy. Chwilę mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę i znowu mieszamy do powstania jednolitej masy.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje
Zobacz inne przepisy na ciasta z jabłkami:

Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie

Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago