Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje
[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]
Najprostsze ciasto z jabłkami jest mięciutkie, puszyste i zarazem wilgotne. Można je zrobić dosłownie w 5 minut w jednej misce, a potem tylko upiec w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość i wilgotność, ale ponieważ jest pyszne, pewnie zazwyczaj długo nie postoi. Taki domowy jabłecznik można przygotować do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości nie tylko jesienią, ale przez cały rok, bo jabłka w Polsce zawsze są dostępne.
Wystarczy wymieszać osobno suche i mokre składniki, następnie połączyć je i dodać jabłka. Tak powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Prościej się nie da!
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich jogurt, olej i ekstrakt zapachowy. Chwilę mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę i znowu mieszamy do powstania jednolitej masy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…