Wegetariańskie

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to bardzo prosta do zrobienia przekąska, która świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które kupicie w każdym sklepie. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Takie paszteciki wyglądają bardzo atrakcyjnie i smakują jeszcze lepiej. Szybko znikają ze stołu, dlatego jeśli macie więcej gości, warto przygotować je z podwójnej porcji. Można je podać z kubkiem czerwonego barszczu, wtedy smakują jeszcze lepiej.

 

Składniki z błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami:

  • płat ciasta francuskiego (około 275 g)
  • 500 g pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • jajko

 

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją przez kilka minut, następnie wrzucamy pieczarki i całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż z pieczarek odparuje cała woda i lekko zbrązowieją. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na dwa równe pasy. Na pasy wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon, rozpoczynając od długiego brzegu. Dociskamy końcówkę. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę (najlepiej tą dużą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół , aż paszteciki nabiorą ładnego złotego koloru. Podajemy od razu po upieczeniu lub na zimno. Ciasta francuskie nie lubi być ponownie odgrzewane, robi się wtedy miękkie.

 

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Zobacz inne przepisy na paszteciki:

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Kruche paszteciki z pieczarkami – pyszna przekąska do barszczu

Paszteciki z kapustą i grzybami

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

9 godzin ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

4 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago