Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to bardzo prosta do zrobienia przekąska, która świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które kupicie w każdym sklepie. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Takie paszteciki wyglądają bardzo atrakcyjnie i smakują jeszcze lepiej. Szybko znikają ze stołu, dlatego jeśli macie więcej gości, warto przygotować je z podwójnej porcji. Można je podać z kubkiem czerwonego barszczu, wtedy smakują jeszcze lepiej.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją przez kilka minut, następnie wrzucamy pieczarki i całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż z pieczarek odparuje cała woda i lekko zbrązowieją. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na dwa równe pasy. Na pasy wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon, rozpoczynając od długiego brzegu. Dociskamy końcówkę. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę (najlepiej tą dużą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół , aż paszteciki nabiorą ładnego złotego koloru. Podajemy od razu po upieczeniu lub na zimno. Ciasta francuskie nie lubi być ponownie odgrzewane, robi się wtedy miękkie.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…