Wytrawne muffiny z cebulą i papryką - pyszne przekąski na imprezę
Wytrawne muffiny z cebulą i papryką to pyszne małe babeczki, które świetnie sprawdzą się na imprezie, pikniku czy na drugie śniadanie do szkoły. Robi się je bardzo szybko i każdemu się udadzą. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można je podać z rożnego rodzaju sosami: czosnkowym, słodkim chili, ketchupem czy majonezem. Można również potraktować je jak bułeczki: przekroić na pół i wypełnić wędliną, serem czy warzywami.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Papryczki również drobno siekamy i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości warzyw. Oliwki kroimy w plasterki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i ziołami. Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy do nich jogurt i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką. Dodajemy również cebulę z papryką i oliwki. Jeszcze raz mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Ja mam formę silikonową, do której nawet nie muszę wkładać papilotek, gdyż muffiny po upieczeniu łatwo wychodzą. Wgłębienia napełniamy ciastem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Wygląda pyszne🙂Chętnie wypróbuję przepis , zastanawiam się tylko ile dać mąki, bo chyba wkradł się błąd (160 szklanki mąki). Czym mogę zastąpić oliwki?🙂
160 g oczywiście ;) Oliwki można pominąć.
Dzień dobry, wypróbowałam z połowy porcji, zamiast pepperoni użyłam zwykłej czerwonej papryki (nie lubię zbyt ostrych potraw).
Muffinki pięknie się upiekły, w środku lekko "wilgotnawe". Czy tak powinno być?
I jeszcze jedno, zlekceważyłam radę, by foremkę wysmarować tłuszczem (zwykle wystarczy użyć samych papilotek). I to był błąd! Być może jeszcze kiedyś się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie
tak, muffiny są raczej wilgotne w środku