Ciasta i desery

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Błyskawiczne ciasteczka serowe to bardzo prosty smakołyk, do którego wykorzystujemy tylko kilka podstawowych składników. Świetnie sprawdzą się, kiedy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego. Można też upiec je na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – zachowują świeżość przynajmniej przez kilka dni (dłużej się u mnie nie uchowały, bo nie można się powstrzymać przez ich jedzeniem).

Jak przygotować błyskawiczne ciasteczka serowe?

Wystarczy zagnieść ciasto, następnie odstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze. Potem tylko chwila pieczenia i ciasteczka gotowe!

Składniki na błyskawiczne ciasteczka serowe (około 60 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Twaróg i masło powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej cukier i twaróg, który rozkruszamy widelcem. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Wlewamy również ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Foremkami do ciasteczek lub szklanką wycinamy kształty. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 18 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem. Można również posmarować je marmoladą czy masłem czekoladowym.

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

 

Zobacz inne przepisy na ciasteczka:

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Szybkie kokosanki

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago