Ciasta i desery

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Błyskawiczne ciasteczka serowe to bardzo prosty smakołyk, do którego wykorzystujemy tylko kilka podstawowych składników. Świetnie sprawdzą się, kiedy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego. Można też upiec je na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – zachowują świeżość przynajmniej przez kilka dni (dłużej się u mnie nie uchowały, bo nie można się powstrzymać przez ich jedzeniem).

Jak przygotować błyskawiczne ciasteczka serowe?

Wystarczy zagnieść ciasto, następnie odstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze. Potem tylko chwila pieczenia i ciasteczka gotowe!

Składniki na błyskawiczne ciasteczka serowe (około 60 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Twaróg i masło powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej cukier i twaróg, który rozkruszamy widelcem. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Wlewamy również ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Foremkami do ciasteczek lub szklanką wycinamy kształty. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 18 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem. Można również posmarować je marmoladą czy masłem czekoladowym.

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

 

Zobacz inne przepisy na ciasteczka:

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Szybkie kokosanki

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago