Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych i pora jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, ale za to smakuje przepysznie i jest bardzo zdrowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu np. w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych.
Taka surówka powstaje z kilku prostych składników, które są dostępne przez cały rok, więc można ją podać zarówno do mięsa z grilla jak i świątecznej pieczeni.
6-7 ogórków kiszonych (400 g)
niewielki por
niewielka marchew
mała cebula
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego
sól i pieprz
Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białą część pora i cebulę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy miód wymieszany z oliwą oraz przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…