Dania główne

Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Karkówka z grilla w aromatycznej, lekko musztardowej marynacie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi miękkie, soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Składniki marynaty są banalnie proste, tylko olej, musztarda i kilka przypraw. Mają one podkreślić smak mięsa, ale go nie zdominować.

Taka karkówka świetnie sprawdzi się na otwarciu sezonu grillowego, w niepogodę można ją również przygotować w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Pysznie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, surówki ze świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Jak przygotować karkówkę z grilla?

Z przygotowaniem mięsa każdy sobie poradzi. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry, wysmarować marynatą i odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie pozostaje tylko grillowanie.

 

Składniki na karkówkę z grilla:

  • około 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy (dałam sarepską)
  • przyprawy: po pół łyżeczki czosnku staropolskiego, papryki wędzonej, pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu czarnego i soli

 

Przygotowanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie (około 1 cm) plastry. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron tak powstałą marynatą. Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (a najlepiej na całą dobę).

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub ogrodowym przez około 5 minut z każdej strony na dość dużym ogniu.

Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Zobacz inne przepisy na dania z grilla:

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Szaszłyki z karkówką i warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago