Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta
Karkówka z grilla w aromatycznej, lekko musztardowej marynacie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi miękkie, soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Składniki marynaty są banalnie proste, tylko olej, musztarda i kilka przypraw. Mają one podkreślić smak mięsa, ale go nie zdominować.
Taka karkówka świetnie sprawdzi się na otwarciu sezonu grillowego, w niepogodę można ją również przygotować w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Pysznie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków, surówki ze świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Z przygotowaniem mięsa każdy sobie poradzi. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry, wysmarować marynatą i odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie pozostaje tylko grillowanie.
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie (około 1 cm) plastry. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron tak powstałą marynatą. Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (a najlepiej na całą dobę).
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub ogrodowym przez około 5 minut z każdej strony na dość dużym ogniu.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…