Kotlety z cukinii i fety to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie, które można podać na obiad czy kolację. Są delikatne w smaku, mięciutkie i soczyste. Jeśli lubicie cukinię, to z pewnością przypadną wam do gustu. Świetnie sprawdzą się w sezonie wiosennym i letnim, kiedy poszukujemy lekkich, ale także pysznych dań. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je także zamiast smażyć na oleju, upiec w piekarniku.
Z czym podać kotlety z cukinii i fety?
Można je podać tylko z jakimś sosem na zimno np. czosnkowym lub tzatziki. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik kotleta mielonego na tradycyjnym obiedzie, w towarzystwie ziemniaków z gotowanych czy pieczonych i surówki np. mizerii z ogórków. Można je również potraktować jak burgera i wsadzić do bułki.
Składniki na kotlety z cukinii i fety (4 sztuki):
- 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
- 100 g sera feta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko rozmiar L
- mały pęczek ziół: dałam szczypior i koper
- pieprz ziołowy, czosnek suszony, sól, pieprz czarny
Przygotowanie
Cukinię myjemy, odcinamy jej końcówki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut. Zioła drobno siekamy. Fetę kruszymy na małe kawałeczki.
Cukinię odciskamy z wody. Dodajemy do niej fetę, zioła, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej, spójnej masy. Z masy formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je ma małym ogniu po około 5 minut z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz przepisy na inne dania obiadowe z cukinią:
Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Leczo z cukinią – najprostszy przepis
Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam
Zostaw odpowiedź