Wegetariańskie

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

Kotlety z cukinii i fety to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie, które można podać na obiad czy kolację. Są delikatne w smaku, mięciutkie i soczyste. Jeśli lubicie cukinię, to z pewnością przypadną wam do gustu. Świetnie sprawdzą się w sezonie wiosennym i letnim, kiedy poszukujemy lekkich, ale także pysznych dań. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je także zamiast smażyć na oleju, upiec w piekarniku.

Z czym podać kotlety z cukinii i fety?

Można je podać tylko z jakimś sosem na zimno np. czosnkowym lub tzatziki. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik kotleta mielonego na tradycyjnym obiedzie, w towarzystwie ziemniaków z gotowanych czy pieczonych i surówki np. mizerii z ogórków. Można je również potraktować jak burgera i wsadzić do bułki.

Składniki na kotlety z cukinii i fety (4 sztuki):

  • 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko rozmiar L
  • mały pęczek ziół: dałam szczypior i koper
  • pieprz ziołowy, czosnek suszony, sól, pieprz czarny

 

Przygotowanie

Cukinię myjemy, odcinamy jej końcówki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut. Zioła drobno siekamy. Fetę kruszymy na małe kawałeczki.

Cukinię odciskamy z wody. Dodajemy do niej fetę, zioła, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej, spójnej masy. Z masy formujemy kotlety.

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je ma małym ogniu po około 5 minut z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

 

Zobacz przepisy na inne dania obiadowe z cukinią:

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym

Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago