Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości.
Jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?
Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 100 g zimnego smalcu
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
- 3 opakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 l mleka
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier i śmietanę przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie równe porcje. Ciasto zawijamy w folię. Jeden kawałek odkładamy do lodówki, a drugi do zamrażalnika na około godzinę.
Przygotowujemy budyń. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń, cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kiedy budyń zgęstnieje, odkładamy go z palnika.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń.
Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem:
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak
Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju
Zostaw odpowiedź