Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki - różne wersje
Smørrebrød czyli kanapki z ciemnego pieczywa i mnóstwa składników na wierzchu, które spożywamy nożem i widelcem to tradycyjna duńska potrawa popularna od XIX w. W Kopenhadze wiele restauracji serwuje te lokalne specjały w przeróżnych wersjach. Chleb smaruje się grubą warstwą masła lub innego tłuszczu i podaje z czym tylko mamy ochotę. Mogą to być jajka, mięsa, ryby czy sałatki, a do tego warzywa, kiełki i zioła. Całość prezentuje się przepięknie i tworzy małe dzieło sztuki.
Takie kanapki są przepyszne i bardzo sycące, jedna lub dwie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Można je podać na przekąskę w czasie imprezy, kolację czy nawet obiad.
Poniżej cztery wersje Smørrebrød, które przygotowałam ostatnio. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole w wielu innych wydaniach.
Przygotowanie:
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry jajka i pomidora. Na jajka nakładamy odrobinę majonezu, rzodkiewki, kiełki i gałązki szczypioru. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry ugotowanych ziemniaków (młode mogą być w skórkach). Na ziemniaki nakładamy majonez, układamy rzodkiewki, posypujemy drobno pokrojoną cebulą i kiełkami. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Przygotowanie
Chleb smarujemy masłem, układamy na nim śledzie w całości. Dwie gałązki kopru drobno siekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru.
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni i odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, a na niej plastry pasztetu i pomidora. Na wierzchu układamy pieczarki, a całość posypujemy solą i pieprzem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…