Ciasta i desery

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Ciasto Dandys to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, a także do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego nasączonego kawą, pysznego kremu czekoladowego (do którego wykorzystuję czekoladki i bombonierki, jakie dostaję na różne okazje), musu truskawkowego (może też być malinowy czy brzoskwiniowy) i bitej śmietany. Takie zestawienie to prawdziwe niebo w gębie!

 

Składniki na ciasto Dandys:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa czekoladowa:

    • 250 ml śmietanki 30%
    • 250 g czekolady, cukierków czekoladowych lub pralinek
    • 250 g serka mascarpone
    • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g)
    • 100 ml wody

       

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml wody

 

Bita śmietana:

  • 150 ml śmietany 30%
  • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej
  • 100 ml wody

 

Przygotowanie

Biszkopt:

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Krem czekoladowy:

Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekane na mniejsze części czekoladki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę.

Mus truskawkowy:

Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawkom odcinamy szypułki, myjemy je i miksujemy blenderem. Zmiksowane truskawki mieszamy z galaretką i odstawiamy do momentu, aż mus zacznie tężeć.

Złożenie ciasta:

Blaty biszkoptu nasączamy ponczem kawowym (około pół szklanki). Spodni blat wkładamy z powrotem do blaszki i nakładamy na niego krem czekoladowy. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na niego wylewamy gęstniejący mus truskawkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta (można zrobić wzorki za pomocą szprycy). Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Zobacz inne przepisy na ciasta z czekoladą:

Ciasto Dyrektora – pyszny smakołyk na szczególne okazje

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Ciasto Słodki Pocałunek – mocno czekoladowe

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto

Ciasto Poduszkowiec – prosty i sprawdzony przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago