Dania główne

Kiełbasa dla chłopa – smażona z pieczarkami i cebulą

Kiełbasa dla chłopa czyli smażona z pieczarkami i cebulą to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, które możecie podać na swojski domowy obiad czy kolację na ciepło. Świetnie sprawdzi się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty albo tylko z pajdą świeżego chleba. Można też dodać więcej ketchupu lub musztardę.

Takie danie nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, a do tego jest dość tanie, smakuje każdemu i syci na długo.

Jak przygotować kiełbasę dla chłopa?

Wystarczy podsmażyć kiełbasę, odłożyć ją na bok i na tej samej patelni usmażyć cebulę i pieczarki. Następnie dodać resztę składników, mieszamy i gotowe. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która na co dzień nie zagląda do kuchni.

 

Składniki na kiełbasę dla chłopa:

  • 400 g kiełbasy typu śląska
  • 2 średnie cebule
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, ostra papryka
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie

Kiełbasę nacinamy w poprzek w odstępach około 1,5 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy ją na złoty kolor z każdej strony. Kiełbasę odstawiamy na talerz.

Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół, następnie kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na tą samą patelnię, gdzie smażyła się kiełbasa wrzucamy najpierw cebulę, a kiedy zacznie robić się miękka, pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda.

Na koniec do pieczarek i cebuli dodajemy sos sojowy, ketchup, zioła i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy kiełbasę. Danie podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Kiełbasa dla chłopa – smażona z pieczarkami i cebulą

Zobacz przepisy na inne dania z kiełbasą:

Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago