Dania główne

Wątróbka z pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Taka wątróbka najbardziej smakuje mi podana z gotowanymi ziemniakami, ale z kaszą, makaron lub kromką chleba też będzie pyszna.

Danie z pewnością przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie wątróbkę drobiową. Jej specyficzny smak ma zarówno wielu przeciwników, jak i zwolenników. Warto ją włączyć od czasu do czasu do jadłospisu, gdyż jest cennym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B.

Jak przygotować wątróbkę z pieczarkami?

Najpierw na patelni podsmażamy wątróbkę, następnie pieczarki i cebulę. Potem wszystko mieszamy ze sobą i dusimy jeszcze chwilę ze śmietaną. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż czterdzieści minut.

 

Składniki na wątróbkę z pieczarkami:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek, żółci i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki oczyszczamy, przekrawam na pół i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy najpierw cebulę, a po 3-4 minutach dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje cały płyn. Następnie dokładamy wątróbkę, wlewamy śmietanę, sos sojowy i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aż śmietaną się nieco zredukuje i zgęstnieje. Opcjonalnie na koniec wątróbkę można posypać natką pietruszki.

Wątróbka ze pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Zobacz inne przepisy na wątróbkę:

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Gulasz z wątróbką i warzywami

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Uwielbiam Ciebie i Twoje przepisy.Sa takie inne,oryginalne i pyszne.Robi sie szybki a efekt jest niesamowity.Co tu duzo pisac,To jest co co lubie.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago