Dania główne

Wątróbka z pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Taka wątróbka najbardziej smakuje mi podana z gotowanymi ziemniakami, ale z kaszą, makaron lub kromką chleba też będzie pyszna.

Danie z pewnością przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie wątróbkę drobiową. Jej specyficzny smak ma zarówno wielu przeciwników, jak i zwolenników. Warto ją włączyć od czasu do czasu do jadłospisu, gdyż jest cennym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B.

Jak przygotować wątróbkę z pieczarkami?

Najpierw na patelni podsmażamy wątróbkę, następnie pieczarki i cebulę. Potem wszystko mieszamy ze sobą i dusimy jeszcze chwilę ze śmietaną. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż czterdzieści minut.

 

Składniki na wątróbkę z pieczarkami:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek, żółci i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki oczyszczamy, przekrawam na pół i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy najpierw cebulę, a po 3-4 minutach dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje cały płyn. Następnie dokładamy wątróbkę, wlewamy śmietanę, sos sojowy i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aż śmietaną się nieco zredukuje i zgęstnieje. Opcjonalnie na koniec wątróbkę można posypać natką pietruszki.

Wątróbka ze pieczarkami – pyszne i tanie danie na obiad

Zobacz inne przepisy na wątróbkę:

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Gulasz z wątróbką i warzywami

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Uwielbiam Ciebie i Twoje przepisy.Sa takie inne,oryginalne i pyszne.Robi sie szybki a efekt jest niesamowity.Co tu duzo pisac,To jest co co lubie.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago