Dania główne

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Cukinia faszerowana po meksykańsku to pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej dużej rodziny. Można ją również odgrzać na drugi dzień po przygotowaniu w mikrofalówce, też będzie smaczna. Takie danie zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za cukinią, gdyż wydaje im się zbyt mdła. Lekko pikantny farsz nadaje wyrazu i sprawia, że całość jest pyszna.

Składniki na cukinię faszerowaną po meksykańsku:

  • 5 niewielkich, młodych cukinii
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
  • papryka czerwona
  • 2 czerwone papryczki pepperoni (lub chili)
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 250 g sera żółtego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz czarny, oregano, pieprz ziołowy, papryka wędzona, papryka ostra (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Cukinie odkładamy na bok, wydrążony farsz siekamy drobno nożem i odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż nabierze lekko brązowego koloru. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy im gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy je do mięsa wraz z rozdrobnioną cukinią i jeszcze przez chwilę smażymy. Kiedy papryka lekko zmięknie, na patelnię wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy również cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy.

Wydrążone cukinie układamy na dużej blaszce do pieczenia od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem lub oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy do nich farsz i posypujmy startym serem żółtym. Pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut.

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Zobacz inne przepisy na cukinię:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym

Makaron z bobem i cukinią w sosie śmietanowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago