Dania główne

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Cukinia faszerowana po meksykańsku to pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej dużej rodziny. Można ją również odgrzać na drugi dzień po przygotowaniu w mikrofalówce, też będzie smaczna. Takie danie zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za cukinią, gdyż wydaje im się zbyt mdła. Lekko pikantny farsz nadaje wyrazu i sprawia, że całość jest pyszna.

Składniki na cukinię faszerowaną po meksykańsku:

  • 5 niewielkich, młodych cukinii
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
  • papryka czerwona
  • 2 czerwone papryczki pepperoni (lub chili)
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 250 g sera żółtego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz czarny, oregano, pieprz ziołowy, papryka wędzona, papryka ostra (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Cukinie odkładamy na bok, wydrążony farsz siekamy drobno nożem i odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż nabierze lekko brązowego koloru. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy im gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy je do mięsa wraz z rozdrobnioną cukinią i jeszcze przez chwilę smażymy. Kiedy papryka lekko zmięknie, na patelnię wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy również cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy.

Wydrążone cukinie układamy na dużej blaszce do pieczenia od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem lub oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy do nich farsz i posypujmy startym serem żółtym. Pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut.

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Zobacz inne przepisy na cukinię:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym

Makaron z bobem i cukinią w sosie śmietanowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago