Dania główne

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Klopsy w młodej kapuście to danie, które robi się dość szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a smakuje bardzo dobrze i syci na długo. Będzie dobrym pomysłem na domowy obiad dla całej rodziny wiosną i latem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę pekińską, która jest delikatniejsza od białej.

Z czym podać klopsy w młodej kapuście?

Danie można jeść bez żadnych dodatków albo z pieczywem. Najlepiej jednak sprawdzą się ugotowane młode ziemniaki z koperkiem.

 

Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje):

Klopsy (około 8 sztuk):

  • 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe)
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka kaszy manny
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra

 

Dodatkowo:

  • niewielka młoda kapusta lub pół główki większej
  • średniej wielkości marchew
  • pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek kopru
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut. Klopsy przekładamy na ręcznik papierowy.

Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno siekamy.

Kapustę i marchew przekładamy na patelnię, gdzie smażyły się klopsy. Zalewamy bulionem, nakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy, sos sojowy i koper. Całość mieszamy. Na kapuście układamy klopsy. Wszystkie składniki dusimy ze sobą jeszcze około 15 minut.

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Zobacz inne przepisy na klopsy lub pulpety:

Klopsiki w sosie pietruszkowym

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad

Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

Pulpety w białym sosie z warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago