Dania główne

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Klopsy w młodej kapuście to danie, które robi się dość szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a smakuje bardzo dobrze i syci na długo. Będzie dobrym pomysłem na domowy obiad dla całej rodziny wiosną i latem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę pekińską, która jest delikatniejsza od białej.

Z czym podać klopsy w młodej kapuście?

Danie można jeść bez żadnych dodatków albo z pieczywem. Najlepiej jednak sprawdzą się ugotowane młode ziemniaki z koperkiem.

 

Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje):

Klopsy (około 8 sztuk):

  • 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe)
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka kaszy manny
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra

 

Dodatkowo:

  • niewielka młoda kapusta lub pół główki większej
  • średniej wielkości marchew
  • pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek kopru
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut. Klopsy przekładamy na ręcznik papierowy.

Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno siekamy.

Kapustę i marchew przekładamy na patelnię, gdzie smażyły się klopsy. Zalewamy bulionem, nakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy, sos sojowy i koper. Całość mieszamy. Na kapuście układamy klopsy. Wszystkie składniki dusimy ze sobą jeszcze około 15 minut.

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Zobacz inne przepisy na klopsy lub pulpety:

Klopsiki w sosie pietruszkowym

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad

Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

Pulpety w białym sosie z warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago