Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad
Klopsy w młodej kapuście to danie, które robi się dość szybko, nie wymaga skomplikowanych składników, a smakuje bardzo dobrze i syci na długo. Będzie dobrym pomysłem na domowy obiad dla całej rodziny wiosną i latem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę pekińską, która jest delikatniejsza od białej.
Danie można jeść bez żadnych dodatków albo z pieczywem. Najlepiej jednak sprawdzą się ugotowane młode ziemniaki z koperkiem.
Klopsy (około 8 sztuk):
Dodatkowo:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut. Klopsy przekładamy na ręcznik papierowy.
Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno siekamy.
Kapustę i marchew przekładamy na patelnię, gdzie smażyły się klopsy. Zalewamy bulionem, nakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy, sos sojowy i koper. Całość mieszamy. Na kapuście układamy klopsy. Wszystkie składniki dusimy ze sobą jeszcze około 15 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…