Przetwory

Cukinia kanapkowa z curry – przepis na cukinię do słoików

Cukinia kanapkowa z curry to sprawdzony przepis na pyszne przetwory na zimę do słoików. Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem cukinii, to taki przepis będzie jak znalazł. Cukinia w curry sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do obiadu, sałatek czy domowych fast-foodów. Jest równie pyszna jak popularne ogórki kanapkowe; wychodzi chrupiąca, łagodna w smaku, z dobrze wyczuwalną nutą curry.

Składniki na cukinię kanapkową z curry (10 słoików po 0,5 l):

  • 3,5 kg małej, młodej cukinii
  • 1,5 l wody
  • 350 ml octu 10% (około 1 i 1/3 szklanki)
  • 300 g cukru (około 1,5 szklanki)
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 4 łyżki przyprawy curry
  • do każdego słoika po 1-2 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy

 

Przygotowanie

Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i curry przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zaczną wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia.

Cukinię myjemy, odkrawamy jej końcówki. Dzielimy ją na około 8 cm kawałki, każdy przekrawamy na pół, łyżką usuwamy nasiona, a resztę kroimy w paski.

Cukinię układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie. Cukinię zalewamy chłodną zalewą tak, aby całkowicie była w niej zanurzona. Ranty słoików i pokrywki przecieramy, aby były w zupełności suche. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotujemy około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.

Cukinia kanapkowa z curry – przepis na cukinię do słoików

Zobacz inne przepisy na przetwory z cukinią:

Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Cukinia po baciarsku – cukinia z papryką w ketchupie do słoików na zimę

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago