Cukinia kanapkowa z curry – przepis na cukinię do słoików
Cukinia kanapkowa z curry to sprawdzony przepis na pyszne przetwory na zimę do słoików. Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem cukinii, to taki przepis będzie jak znalazł. Cukinia w curry sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do obiadu, sałatek czy domowych fast-foodów. Jest równie pyszna jak popularne ogórki kanapkowe; wychodzi chrupiąca, łagodna w smaku, z dobrze wyczuwalną nutą curry.
Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i curry przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zaczną wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia.
Cukinię myjemy, odkrawamy jej końcówki. Dzielimy ją na około 8 cm kawałki, każdy przekrawamy na pół, łyżką usuwamy nasiona, a resztę kroimy w paski.
Cukinię układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie. Cukinię zalewamy chłodną zalewą tak, aby całkowicie była w niej zanurzona. Ranty słoików i pokrywki przecieramy, aby były w zupełności suche. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotujemy około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.
Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…