Pasty i pasztety

Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu

Pizza pasztet z cukinii z dodatkiem szynki, pieczarek i papryki to pyszny pomysł na potrawę, którą można podać zarówno na obiad jak i kolację. Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno. Jest to super pomysł na wykorzystanie cukinii.

Z czym podać Pizza pasztet z cukinii?

Jeśli chcemy go podać na ciepło (plastry pasztetu można odgrzać w mikrofalówce lub odsmażyć na patelni) jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, pieczarkowy czy koperkowy, a także surówka np. z pomidorów i oliwek czy buraków.

Na zimno pasztet można podać na pieczywie z plastrami pomidora i ogórka małosolnego na wierzchu.

 

Składniki na Pizza pasztet z cukinii:

  • 500 g cukinii
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 250 g szynki
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, oregano

 

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju na złoty kolor. Szynkę i paprykę kroimy w paski. Ser ścieramy na tarce. Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne, jeśli ma duże pestki. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie cukinię odsączamy z wody. Wbijamy do niej jajka, dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, olej, szynkę, ser, pieczarki, paprykę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago