Pasty i pasztety

Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu

Pizza pasztet z cukinii z dodatkiem szynki, pieczarek i papryki to pyszny pomysł na potrawę, którą można podać zarówno na obiad jak i kolację. Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno. Jest to super pomysł na wykorzystanie cukinii.

Z czym podać Pizza pasztet z cukinii?

Jeśli chcemy go podać na ciepło (plastry pasztetu można odgrzać w mikrofalówce lub odsmażyć na patelni) jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, pieczarkowy czy koperkowy, a także surówka np. z pomidorów i oliwek czy buraków.

Na zimno pasztet można podać na pieczywie z plastrami pomidora i ogórka małosolnego na wierzchu.

 

Składniki na Pizza pasztet z cukinii:

  • 500 g cukinii
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 250 g szynki
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, oregano

 

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju na złoty kolor. Szynkę i paprykę kroimy w paski. Ser ścieramy na tarce. Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne, jeśli ma duże pestki. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie cukinię odsączamy z wody. Wbijamy do niej jajka, dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, olej, szynkę, ser, pieczarki, paprykę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago