Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu
Pizza pasztet z cukinii z dodatkiem szynki, pieczarek i papryki to pyszny pomysł na potrawę, którą można podać zarówno na obiad jak i kolację. Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno. Jest to super pomysł na wykorzystanie cukinii.
Jeśli chcemy go podać na ciepło (plastry pasztetu można odgrzać w mikrofalówce lub odsmażyć na patelni) jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, pieczarkowy czy koperkowy, a także surówka np. z pomidorów i oliwek czy buraków.
Na zimno pasztet można podać na pieczywie z plastrami pomidora i ogórka małosolnego na wierzchu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju na złoty kolor. Szynkę i paprykę kroimy w paski. Ser ścieramy na tarce. Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne, jeśli ma duże pestki. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie cukinię odsączamy z wody. Wbijamy do niej jajka, dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, olej, szynkę, ser, pieczarki, paprykę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…