Sałatki i surówki

Sałatka Paradna z selerem naciowym i szynką

Sałatka Paradna z selerem naciowym i szynką jest pyszna, lekka i kolorowa. Zawsze szybko znika ze stołu, gdyż zachęca zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, grillu czy po prostu na kolację czy lunch w pracy. Można ją podać bez żadnych dodatków, albo z pieczywem, zawiniętą w tortillę czy na sałacie.

Jak przygotować Sałatkę Paradną z selerem naciowym i szynką?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić składniki, wymieszać je ze sobą, doprawić i gotowe! Całość zajmie około 20 minut. Sałatkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, dlatego jeśli planujecie przygotować ją na jakąś okazję, można zrobić to dzień wcześniej.

Składniki na Sałatkę Paradną:

  • 300 g szynki wędzonej
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • około 150 g papryki marynowanej
  • seler naciowy
  • czubata łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Łodygi selera dokładnie myjemy i osuszamy. Każdej łodydze odcinamy zasuszoną końcówkę, oraz szeroką, jasną część z drugiego końca, która jest łykowata. Resztę selera kroimy w dość cienkie plasterki. Szynkę obieramy ze skóry, kroimy ją najpierw w plastry, a następnie na paski. Kukurydzę, ananasa i paprykę marynowaną odsączamy dokładnie z zalewy na ręczniku papierowym. Ananasa kroimy w kostkę, paprykę w paski.

Wszystkie składniki, czyli szynkę, selera naciowego, kukurydzę, ananasa i paprykę konserwową przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy majonez, przyprawę suszone pomidory i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.

Sałatka Paradna z selerem naciowym i szynką

Zobacz inne przepisy na sałatki z selerem naciowym:

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Szybka sałatka z selerem naciowym i kukurydzą

Sałatka z selerem naciowym i surimi – tylko 4 składniki i sos

Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal)

Sałatka z tortellini i selerem naciowym – wyśmienity przepis na sałatkę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago