Dania główne

Roladki drobiowe w boczku – pyszne danie z piekarnika

Roladki drobiowe w boczku wypełnione mozzarellą i suszonymi pomidorami to bardzo smaczny pomysł na mięso do obiadu czy ciepłe danie na imprezie. Wychodzą pyszne, soczyste i mięciutkie. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Roladki są bardzo uniwersalne i można podać z różnymi dodatkami, w zależności co lubimy. Mogą to być frytki, gotowane ziemniaki, kluski śląskie, kasza czy ryż. Również wybór surówki to kwestia otwarta, sprawdzą się zarówno buraczki na ciepło, mizeria, surówka z kiszonej kapusty czy coleslaw.

Składniki na roladki drobiowe w boczku (4 sztuki):

  • 400 g piersi z indyka (z kurczaka też mogą być) + czosnek suszony, sól, pieprz czarny, cząber suszony
  • 100 g suszonych pomidorów
  • kulka sera mozzarella
  • około 2 łyżki ulubionej musztardy (dałam sarepską)
  • 100 g plastrów boczku wędzonego

Jak przygotować roladki drobiowe w boczku? Opis krok po kroku

Pierś z indyka pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Możesz również wykorzystać gotowe „sznycle z indyka”, które można zakupić w marketach. Jeśli masz piersi z kurczaka, to przekrój je wzdłuż na pół. Następnie mięso rozbij lekko tłuczkiem i obsyp z obu stron przyprawami i ziołami. Do mięsa dodałam cząber suszony, ale mogą to być inne zioła, które lubisz, np. tymianek, oregano czy bazylia. Mięso odstaw przynajmniej na 15 minut do lodówki.

Suszone pomidory i mozzarellę odsącz z zalewy. Oba składniki pokrój w paski. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony musztardą i ułóż paski mozzarelli i pomidorów. Zwiń rolady, następnie owiń je boczkiem.

Rolady przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piersi z indyka piecz przez około 50 minut pod przykryciem (z kurczaka można nieco krócej) w trybie góra-dół, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aby boczek ładnie się zarumienił.

Roladki drobiowe w boczku – pyszne danie z piekarnika

Zobacz inne przepisy na wykwintne roladki do obiadu:

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek

Cebulowe roladki schabowe

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago