Dania główne

Roladki drobiowe w boczku – pyszne danie z piekarnika

Roladki drobiowe w boczku wypełnione mozzarellą i suszonymi pomidorami to bardzo smaczny pomysł na mięso do obiadu czy ciepłe danie na imprezie. Wychodzą pyszne, soczyste i mięciutkie. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Roladki są bardzo uniwersalne i można podać z różnymi dodatkami, w zależności co lubimy. Mogą to być frytki, gotowane ziemniaki, kluski śląskie, kasza czy ryż. Również wybór surówki to kwestia otwarta, sprawdzą się zarówno buraczki na ciepło, mizeria, surówka z kiszonej kapusty czy coleslaw.

Składniki na roladki drobiowe w boczku (4 sztuki):

  • 400 g piersi z indyka (z kurczaka też mogą być) + czosnek suszony, sól, pieprz czarny, cząber suszony
  • 100 g suszonych pomidorów
  • kulka sera mozzarella
  • około 2 łyżki ulubionej musztardy (dałam sarepską)
  • 100 g plastrów boczku wędzonego

Jak przygotować roladki drobiowe w boczku? Opis krok po kroku

Pierś z indyka pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Możesz również wykorzystać gotowe „sznycle z indyka”, które można zakupić w marketach. Jeśli masz piersi z kurczaka, to przekrój je wzdłuż na pół. Następnie mięso rozbij lekko tłuczkiem i obsyp z obu stron przyprawami i ziołami. Do mięsa dodałam cząber suszony, ale mogą to być inne zioła, które lubisz, np. tymianek, oregano czy bazylia. Mięso odstaw przynajmniej na 15 minut do lodówki.

Suszone pomidory i mozzarellę odsącz z zalewy. Oba składniki pokrój w paski. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony musztardą i ułóż paski mozzarelli i pomidorów. Zwiń rolady, następnie owiń je boczkiem.

Rolady przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piersi z indyka piecz przez około 50 minut pod przykryciem (z kurczaka można nieco krócej) w trybie góra-dół, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aby boczek ładnie się zarumienił.

Roladki drobiowe w boczku – pyszne danie z piekarnika

Zobacz inne przepisy na wykwintne roladki do obiadu:

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek

Cebulowe roladki schabowe

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago