Ciasta i desery

Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy

Ciasteczka warszawskie to bardzo proste i stosunkowo szybkie do zrobienia małe słodkości, które świetnie sprawdzą się na deser do popołudniowej kawy. Bardzo ładnie wyglądają i pysznie smakują, dlatego ciężko się oprzeć przed wzięciem kolejnego i kolejnego, dlatego warto je od razu przygotować z podwójnej porcji. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku tanich składników, które znajdziecie w każdym sklepie.

Składniki na ciasteczka warszawskie (około 12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 150 g masła
  • 60 g śmietany 18%
  • łyżeczka ekstraktu zapachowego (np. migdałowy)
  • około 250 g marmolady wieloowocowej

 

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

 

Jak przygotować ciasteczka warszawskie? Opis krok po kroku

Masło i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę, masło, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm i szklanką o średnicy około 6 cm wykrawaj koła. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj ciasteczka. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy.

Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Na połowę ciasteczek nakładaj po łyżeczce marmolady i złóż, kładąc na nie i lekko dociskając resztę ciasteczek.

Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy

Zobacz przepisy na inne ciasteczka:

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Szybkie kokosanki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago