Dania główne

Pierogi swojskie z pysznym farszem – ruskie się przy nich chowają!

Pierogi swojskie z farszem składającym się z ziemniaków, kiełbasy, wędzonego twarogu i cebuli są pyszne, aromatycznie i bardzo wciągające. Wszyscy zajadają się nimi ze smakiem. Można podać je od razu po ugotowaniu, okraszone cebulą lub skwarkami albo z kleksem śmietany. Są również pyszne odsmażone na patelni, z chrupiącą zarumienioną skórką. Ruskie się przy nich chowają!

Jak to z pierogami bywa, roboty jest przy nich dość sporo, ale z podanych składników wychodzi ich 60-70, a do tego są bardzo sycące, więc po ugotowaniu i ostudzeniu można je zamrozić. Potem wystarczy tylko odgrzać je na parze czy odsmażyć i będą smakować jak świeże.

 

Składniki na pierogi swojskie z kiełbasą i ziemniakami (około 65 sztuk):

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (typ 450)
  • 350 ml gorącej wody
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g twarogu wędzonego
  • 300 g cebuli (2 większe sztuki)
  • 300 g suchej kiełbasy np. myśliwska
  • sól, pieprz
  • około 3 łyżki masła

 

Przygotowanie

Farsz

Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości, mogą się nawet lekko rozsypywać. Odcedź je i pozostaw do przestygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Cebulę odstaw i na tej samej patelni smaż przez 3-4 minuty pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Ziemniaki, twaróg wędzony i cebulę zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodaj kiełbasę, pieprz i sól do smaku. Całość wyrabiaj ręką przez chwilę na jednolitą masę.

Ciasto

Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na 20 minut.

Przygotowanie pierogów

Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypuj je delikatnie mąką. Szklanką (moja ma średnicę 8 cm) wycinaj krążki. Na środek każdego nakładaj po sporej łyżeczce farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że pierogi nie rozkleją się w czasie gotowania. Gotowe pierogi układaj na desce czy talerzu posypanym mąką.

Do dużego np. pięciolitrowego garnka nalej wody do 2/3 wysokości, wsyp łyżeczkę soli i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz palnik na małą moc, aby woda tylko lekko bulgotała. Pierogi wkładaj partiami po 10-15 do wody. Gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową.

Pierogi swojskie z pysznym farszem – ruskie się przy nich chowają!

 

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis

Pieczone pierogi ruskie – pyszna potrawa na każdą okazję

Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne!

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Pierogi ruskie – tradycyjny, domowy przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago